NO | ES
logo30
NOV
2014

Åpning av julekrybben og tenning av julegran

Spanske og norske tradisjoner side om side

Tradisjonen med julekrybber stammer tilbake til juleaften 1223 i en liten by Greccio i Italia der Franscis av Assisi medvirket ved den første forestilling. Det var den gang en teaterforestilling med levende mennesker og dyr.  Det var måten man spredte det kristne budskapet på til vanlige mennesker som ikke kunne lese eller skrive. Tradisjonen spredte seg til hele Europa. I Spania har det vært tradisjon i mer enn 100 år, å skape sin egen julekrybbe hjemme. For mange er julekrybben den viktigste juledekorasjonen. Julenisse og juletre er noe nytt som  først er kommet de senere år. Det er de tre konger som kommer med gaver til barna den 6. Januar

julekrybbe-solgården

På Solgården har vi hatt julekrybbe siden 1991. Det var sjåføren Jose Giaz Rodrigez som innførte tradisjonen. Siden har den vært satt opp hvert år. Julekrybben har funnet en blivende plass ved inngangen til restauranten. Året rundt kan man se de små husene og når adventstiden nærmer seg pyntes den opp med romerske soldater, de hellige tre konger og selvfølgelig stallen med den hellige familien og Jesus barnet. Dedikerte vedlikeholdsfolk har jobbet nå gjennom de siste  ukene med  julekrybben, som skal åpnes offisielt i kveld, første søndag i advent.

julekrybbe-solgården-historie

Adventsaktivitet på Solgården

Julevandring opp til Minnekirken med plansjer som forteller om tradisjonene og viser vakre julekrybber fra hele verden.

“Det som julekrybben symboliserer og skal minne oss om, er budskapet om fred og kjærlighet. At vi skal elske vår neste og være gode mot hverandre, ikke bare i julen, men også i hverdagen”

På samme måte som den lille familien i Nasaret gikk foran som et godt eksempel for 2000 år siden.
I kveld er det også tenning av julegranen på festplassen med sang. Først får gjestene oppleve flott konsert i Minnekirken. “Meditations on Christmas” med Gunnar Halle og Espen Eriksen som spiller trompet og piano. Deretter er det høytidlig åpning av julekrybben før julegranen tennes.
julevandring-solgården
 Verdens største julekrybbe laget i sjokolade finnes også i Spania. Den blir laget hvert år i Rute ved Malaga og veier 1450 kg. Kanskje en ide for sjokoladefabrikkene i Villajoyosa.

Leave a Reply

*

captcha *