NO | ES
logo23
JUN
2015

Spanske gjester på Solgården

Gjester fra Spania på Solgården Helse- og Feriesenter

De siste 12 dagene har 15 ungdommer og 3 ledsagere fra Vigo i Galicia feriert i Villajoyosa sammen med de andre gjestene på Solgården. Gruppen kommer fra et dagsenter som drives av stiftelsen Igual Arte.

“Å invitere spanske gjester til Solgården har vært et prøveprosjekt”, forteller direktør Pablo Sbertoli. “Det har vært spennende, lærerikt og inspirerende både for de norske gjestene og staben på Solgården”. Initiativet kom fra en av våre venner i rugby-miljøet i Villajoyosa som kjente til stiftelsen i Vigo. Vi tente for ideen med en gang og etter noen kontakter, ble programmet fastsatt og invitasjonen sendt. Vi visste at vi hadde en del å lære av hverandre og vi ønsket å få til dette møte mellom to kulturer. Det har gått over all forventning.  Tilbakemeldingene fra gjester, ledsager og personalet er enstemmig: “Dette må vi gjenta”. Våre nye spanske venner er også godt fornøyd med ferien:
“Solgården er et vidunderlig sted og måten vi har blitt mottatt på er fantastisk”, sier Cristina Lago Perez, som er en av de tre lederne for gruppa. “Ungdommene våre har kost seg veldig og har vært glade og fornøyde hele tiden. Vi har badet i bassenget, spist god mat, vært på strandtur og bytur til Benidorm. Aktiviteter har det vært nok av: Stolthetsparade, rebusløype, boccia, minigolf, for å nevne noe. Og vi danset masse hver eneste kveld. Helt fantastisk rett og slett!”.

Under oppholdet har gjestene fra Galicia også bidratt til programmet på Solgården. Fredag kveld hadde de konsert! Under ledelse av Marcos Estevez, fremførte de tradisjonell galisisk folkemusikk. Cristina, og hennes kollega Wachu, har ledet fellesaktiviteter med idrett og bevegelse til musikk, noe som mange av de norske gjestene har satt stor pris på.
Vi har spurt Gro Mikalsen, mor til en av Solgårdens faste gjester, hva hun synes om det Igual Arte har bidratt med: “Helt topp med ny musikk og nye tilrettelagte aktiviteter på et nivå som passer for alle! Vi har mye å lære av denne muntre og sosiale gjengen. Det har vært flott å se hvordan de backer hverandre opp og skaper liv og røre”.
Hilde, som har vært på Solgården mange ganger, synes også det var kjekt å bli kjent med nye mennesker fra et annet land. Spesielt en av guttene (som hun synes er veldig søt). “Han har Downs syndrom, akkurat som meg!” forteller hun med et lurt smil. Hildes tante er enig: “Det har vært kjempepositivt. De spanske og de norske har blitt til en gjeng som koser seg sammen. Forskjellig språk er ingen hindring!”
Arnt Ove har også vært mye sammen med spanjolene. Han synes aktivitetene de hadde var veldig kjekke og han synes også det har vært spennende å bli kjent med en litt annen kultur og å prøve å lære litt spansk.

logo_igualarte_bola2

Fakta om Igual Arte

Igual Arte driver et aktivitetssenter hvor personer med ulik funksjonsevne får utfolde seg innenfor kunst, kultur og idrett. Senteret har tilbud til alle aldre. Barn og tenåringer har et kulturskoletilbud på kveldstid. De over 18 år har et fulltidstilbud på dagtid. Fag som idrett, matematikk og språk er felles for alle, men de velger også noe de vil spesialisere seg i: Musikk, dans, eller ulike former for kunst. De lager også konserter og forestillinger som de reiser rundt å fremfører forskjellige steder.

Kunsten forener

Spesialpedagog Cristina Lago Perez startet Igual Arte i 2002 sammen med musikklærer Marcos Estevez. På stiftelsens hjemmeside kan vi lese:

“Kunst er en rettighet som eies av alle.

Den har med seg magien i det å uttrykke seg, kommunisere og i å videreformidle.”

cristina1Cristina, som er daglig leder for stiftelsen, er opptatt av å formidle at kunst er universelt språk som tilhører absolutt alle. “Alle har vi evnen til å oppleve og reagere på et musikkstykke, et maleri, en danse- eller en teaterforestilling. Det vi opplever når vi hører musikk, ser en dans eller studerer et maleri er subjektivt. Det er ikke nødvendig å forstå det intellektuelle som ligger bak et kunstverk for å kunne mene noe om det. Våre brukere har ofte lettere for å uttrykke seg gjennom musikk, dans eller maling enn ved hjelp av ord. “Igual Arte” (direkte oversatt: “Lik Kunst”) betyr kort og godt at i møte med kunst er vi alle like!”
“I Igual Arte snakker vi ikke om funksjonshemming eller utviklingshemming. Vi snakker om ulik funksjonsevne. Alle har evner og er flinke til noe. Vi velger å fokusere på den enkelte kan, i stedet for å være opptatt av begrensninger”, forteller Cristina engasjert.
Du kan lese mer om Igual Arte på hjemmesiden deres (spansk og engelsk)

Leave a Reply

*

captcha *